ponedjeljak, 16. srpnja 2012.

Medoljupci jeste li znali ??



Mnogima je poznato da se med ne smije grabiti metalnom žlicom jer gubi svoje
vrijedne sastojke, te da ga se ne smije pregrijavati, jer izlaganjem na
temperaturi preko 45°C gubi čarobna svojstva. No, malo ih zna da med
povećava svoju snagu (anti oksidativna svojstva) pri eliminaciji virusa
gripe, to znači onda kad je čovjek već bolestan, ako ga se dobro prokuha, i
to na način da se tri-četiri jušne žlice meda stavi u 1 litru HLADNE vode,
kad voda prokuha ostavi se da ključa tridesetak sekundi, makne se s vatre i
nakon par minuta stavi vrećica s čajem.

Uglavnom se preporuča da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a ne
preporuča se da se uzima žlicom direktno u usta. Med je higroskopan i ako ga
se guta direktno može oštetiti sluznicu probavnog trakta i vrlo teško pasti
na želudac. To se dešava stoga što med povuče vlagu iz sluznice, isuši je i
na taj način ošteti. Tom riziku  posebno su izložena djeca.
Ako uzimate med direktno, ne smijete ga odmah progutati već ga treba držati
u ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje.

Tada se med u ustima rastopi odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima
otpočne prvi dio probave i želudac ga lakše prihvaća. No, ono najvažnije je
da se sva čarolija ili najvrednije sastavnice meda upiju u organizam odmah u
ustima i to ispod jezika. Pritom se dešava i jedna potpuno nevjerojatna
pojava - plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje.
Upale zubnog mesa nestaju a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili
nestaju.

Mnogo naših sugrađana dolaskom proljeća "pada u komu" od peludnih alergija,
a dolaskom ljeta i ambrozije najradije bi se preselili na mjesec.
No, malo ih zna da ih med njihovog lokalnog pčelara može, u dobroj mjeri,
osloboditi te peludne napasti. Funkcija lokalnog meda u sprečavanju peludne
alergije potpuno je jednostavna. Peludna zrnca u medu su "umrtvljena" i
organizam ih prihvaća bez neke značajnije "pobune". No pritom se dešava
nešto slično kao i s cjepivom protiv gripe. Organizam puno lakše svladava
pelud u medu, a pritom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad počne
cvatnja biljaka na koje smo osjetljivi mi smo "fit" i možemo ponovno uživati
u svim čarima probuđene prirode.

Jedan neugodni bakterijski suputnik naše probave je Helicobacter pylori
bakterija koja uzrokuje čir na želucu i kojeg redovita upotreba meda
uspješno onemogućava u subverzivnom djelovanju u našim crijevima.

I na kraju gdje i od koga kupiti kvalitetan med. Pa, najbolje je direktno od
pčelara. I to iz jednostavnog razloga. Med je gotov, formiran, proizvod već
u pčelinjoj košnici. Ne treba mu ništa dodavati, ali niti oduzimati. Svaka
nepotrebna manipulacija mu umanjuje vrijednost (pretakanje, filtriranje,
homogeniziranje, grijanje i sl.) i stoga je to bolji što je "bliži" košnici,
odnosno što se manje s njim manipulira..

Nema komentara:

Objavi komentar